• Telefoon 06-55750276
  • info@praktijk-ankegooskens.nl
  • Raaks 1A rood 2011 VA Haarlem

Darmgezondheid

‘De darm is de wortel van de gezondheid’

De darm is veel meer dan een verwerkingsfabriek van voedsel. Dit wist de Griekse vader van de geneeskunde en filosoof Hippocrates 2400 jaar geleden al: ‘de darm is de wortel van de gezondheid’. Ook de oud traditionele  geneeswijzen zoals de Indiase Ayurveda en de Traditional Chinese Medicine (TCM) dichtten de darm een belangrijke rol toe in het ziekte- en genezingsproces. Steeds meer medisch-wetenschappelijk onderzoek bevestigt deze visie.

Onze leefstijlgewoonten kunnen, zonder dat we dat in de gaten hebben, de darm en de daarop levende micro-organismen aantasten. Daar de darm een intensieve verbinding onderhoudt met alle orgaansystemen kan dit resulteren in klachten elders in het lichaam. Zo kunnen huidklachten, allergische reacties, migraine & hoofdpijn, CARA, reumatische artritis, diabetes en psychische klachten samenhangen met een ongunstige situatie in de darm.

Aan de wieg van veel ziekten en klachten staat een poreus darmslijmvlies, een zogenaamde lekkende darm. Dit gaat vaak gepaard met een verstoord darmmicrobioom, het complexe microbiële ecosysteem in de darm. Om te weten of er sprake is van een leaky gut kan het van belang zijn om dit  te laten uitzoeken via gespecialiseerde laboratoria waar ik mee samenwerk.

Onze leefstijlgewoonten kunnen, zonder dat we dat in de gaten hebben, de darm aantasten.

Klachten die kunnen duiden op de aanwezigheid van een lekkende darm zijn:

Voedselovergevoeligheden

Een op de vijf volwassenen geeft aan last te hebben van een voedselallergie. Dit aantal is waarschijnlijk vele malen hoger. Een vertraagde voedselallergie die zich na een aantal uren tot een aantal dagen na consumptie manifesteert, blijkt veel voor te komen. En is het gevolg van de passage van onverteerde voedseleiwitten door het poreuze darmslijmvlies. Wat op zijn beurt het immuunsysteem aanzet tot de productie van antistoffen tegen deze lichaamsvreemde eiwitten. Met als doel het wegwerken van dit allergeen. Wanneer dit voedingseiwit echter veelvuldig en het hele jaar door wordt gegeten, kan dit resulteren in een (laaggradige) ontstekingen. In het darmslijmvlies maar ook, doordat het deel uitmaakt van het Mucosa Associated Lymphoid  Tissue (MALT), in slijmvliezen en organen elders in het lichaam.

Stemmingsstoornissen

Een lekkend darmslijmvlies kan door het veroorzaken van laaggradige ontstekingen ook de hersenen beinvloeden. Er is een intensieve samenwerking tussen darm en hersenen door middel van de zogenaamde darm-breinas. Deze communicatie verloopt onder andere via de goede darmflora. Een verstoring hierin kan gevolgen hebben voor de hersenengezondheid. Waardoor aandoeningen zoals somberheid, depressie, angst, autisme of ADHD kunnen optreden.

De darm produceert meer dan 90% van de serotonine, het gelukshormoon,  de neurotransmitter die ook van belang is voor een goede eetlust, slaap-, leer- en geheugencapaciteit. Een dysbiose in het microbioom kan een verlaagde serotonineproductie tot gevolg hebben.

Voedingsdeficienties

Een slechte vertering door een tekort aan maagzuur, verteringsenzymen of goede darmbacterien kan  aantasting van het darmslijmvlies in de hand werken. Dit geeft een verminderde productie & opname van belangrijke vitamines en mineralen. Onze darmbacterien produceren vitamine K en B-vitamines.

Spijsverteringsproblemen

Gasvorming, opgeblazen buik, winderigheid, diarree en/of obstipatie en Prikkelbaar Darm Syndroom zijn signalen dat er iets mis is in de darm. Vaak wijst het op een aangetast darmslijmvlies en/of een niet uitgebalanceerde microbieel ecosysteem op het darmslijmvlies.

Autoimmuunziekten en ontstekingen

Ontstekingen maken deel uit van het normale afweermechanisme van het immuunsysteem.  Bij veel chronische ziekten zoals autoimmuunziekten is er sprake van voortdurende (laaggradige) ontstekingen. Het aantal mensen met autoimmuunziekten is sinds de tweede wereldoorlog enorm gestegen. Zowel bij diabetes mellitus type 1, reumatische artritis, fibromyalgie, ziekte van Sjögren, lupus, ziekte van Crohn en  multiple sclerose zien we chronische ontstekingen van organen en/of gewrichten. Dit kan het gevolg zijn van een leaky gut en het reageren van het immuunsysteem op lichaamsvreemde voedingseiwitten. Voor het keren dan wel minimaliseren van deze ontstekingen is het van belang om het darmslijmvlies en het hierop levende microbioom te restaureren.

Autoimmuunziekten en ontstekingen

Ontstekingen maken deel uit van het normale afweermechanisme van het immuunsysteem.  Bij veel chronische ziekten zoals autoimmuunziekten is er sprake van voortdurende (laaggradige) ontstekingen. Het aantal mensen met autoimmuunziekten is sinds de tweede wereldoorlog enorm gestegen. Zowel bij diabetes mellitus type 1, reumatische artritis, fibromyalgie, ziekte van Sjögren, lupus, ziekte van Crohn en  multiple sclerose zien we chronische ontstekingen van organen en/of gewrichten. Voor het keren dan wel minimaliseren van deze ontstekingen is het van belang om het darmslijmvlies en het hierop levende microbioom te restaureren.

Overgewicht

Gewichtstoename ondanks een gezonde voeding en voldoende beweging kan een symptoom zijn van ontsteking als gevolg van een leaky gut.

Chronische vermoeidheid

Verschillende studies linken het chronisch vermoeidheidssyndroom aan een leaky gut.

Huidaandoeningen

Een aangetast darmslijmvlies manifesteert zich vaak in inflammatoire huidaandoeningen zoals acne, psoriasis, rosacea en eczeem.

Als natuurgeneeskundig therapeut en natuurdiëtist houd ik me bezig met de ondersteuning van het zelfgenezend vermogen van het lichaam met behulp van

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen